Enten du skal bygge deg nytt hus eller rehabilitere et eksisterende, er det mange ting å ta hensyn til. Og det er fort gjort å bli veldig opptatt av ting som møbler, valg av gulv, farger på veggene eller hvilke fronter som passer perfekt til det nye kjøkkenet. Det er selvsagt viktige valg, men det er også andre ting du bør ha i mente. Noe av det viktigste er selve planløsningen i boligen – for det er nemlig en viktig nøkkel til en velfungerende bolig. Hva som oppfattes som en god planløsning vil selvsagt variere fra person til person og familie til familie, men det er likevel mulig å peke på noen karakteristikker som vil gjelde for de fleste:
- Unngå for mange transportsoner
- Prioriter å skape flyt
- Legg vekt på oppbevaring
- Fleksibilitet i fremtiden
Gjør noe med dødsonene og legg vekt på flyten
En god planløsning handler ofte om å få best mulig utnyttelse av kvadratmeterne du har tilgjengelig. Da er det et poeng å unngå for mange transportsoner, slik som korridorer og ganger. Strengt tatt kan ikke slik transportsoner brukes til noe særlig annet enn å bevege seg fra rom til rom. Det er selvsagt viktig i seg selv, men betyr også at det utgjør dødsoner som ikke kan brukes til noe annet. Andre ting som skaper dødsoner, er tradisjonelle åpningsdører. Der du har mulighet, kan du vurdere skyvedører for bedre utnyttelse av plassen. Dette er vektlagt i alle husmodeller fra Hedalm Anebyhus, og studerer du planløsningene på våre 20 fastprisboliger vil du se at det er et minimum av ganger og korridorer.
Det er dessuten viktig å tenke på flyt i planløsningen, og dermed boligen. Flyt kan være et litt abstrakt begrep, men det handler om at det skal være enkelt og logisk å bevege seg rundt i boligen. For eksempel at kjøkkenet i huset er forholdsvis nært inngangen slik at du ikke trenger å traske langt for å komme inn med handleposene. God flyt avhenger av personlige preferanser, og et godt utgangspunkt for å vurdere hva som er god flyt for deg er å tenke gjennom hvilke bevegelsesmønstre du har i løpet av en vanlig dag. Etter å ha gjort dette kan du lage en planløsning som støtter opp under disse mønstrene.
Noe annet som har betydning for flyt, er plassering av og antall stikkontakter, tekniske uttak osv. Å måtte dra frem en skjøtekabel for å få lys i lesekroken eller for å lade telefonen ved siden av sofaen kan skape en god dose daglig irritasjon. Bygger du nytt hus eller gjennomfører større oppgraderinger av det elektriske anlegget i en gammel bolig, er stort sett antallet uttak tatt hånd om i de nyeste normene for elektriske anlegg. Likevel kan det være smart å ta aktiv del i beslutningene om hvor de skal plasseres – og hvorvidt det kan være smart å supplere med noen uttak enkelte steder. Det er alltid mer praktisk, og ofte rimeligere, å gjøre endringer når prosjektet er i gang enn å gjøre det i etterkant.
Tenk på fleksibilitet og oppbevaring
Evnen til langsiktig planlegging er ikke nødvendigvis jevnt fordelt i befolkningen, og det er ikke til å stikke under en stol at det å holde et langsiktig perspektiv kan være ganske krevende. Likevel er det ofte fornuftig, og det gjelder også når du vurderer planløsning i boligen. For å legge til rette for fleksibilitet for fremtiden er det for eksempel ikke lurt å ha for mange små rom. Blir rommene for små er det nemlig ikke så enkelt å innrede dem – med et vindu og en dør som står i «veien» finnes det ofte bare én måte å ordne innredningen på. En typisk situasjon mange står i at, er at de flytter inn i et nytt hus når barna er små og behovet for egen plass er forholdsvis begrenset. Skrur du tiden 10 år fremover er bildet ganske sikkert totalt annerledes, og da vil du sette pris på at barnerommene er såpass store at det er mulig å bruke dem på en måte som møter behovene til større barn og ungdommer. Du skal heller ikke glemme at det kommer en dag da barna flytter – da bør dere fremdeles kunne bruke rommene på en god måte. Hos Hedalm Anebyhus har vi flere husmodeller med romslige soverom, og kan blant annet nevne:
En god planløsning tar dessuten høyde for nok oppbevaringsplass. Dette bør du bruke tid på for å unngå å komme i en situasjon der du ikke har plass til å oppbevare alle tingene som trenger å ryddes bort. Et godt tips til oppbevaringsløsninger, er å gå for integrerte løsninger som lages på mål. Det koster litt mer enn produkter på standardmål, men det ser mye bedre ut og gjør at du får utnyttet tilgjengelig plass på optimal måte. Du har kanskje hatt et garderobeskap med 10-20 cm. uutnytttet mot veggen på den ene siden – er det ikke rart hvordan den plassen fylles opp med diverse rot? Det unngår du med måltilpassede løsninger.
Arkitekttegnede hus med praktiske planløsninger
Velger du å bygge hus fra Hedalm Anebyhus, kan du velge mellom hele 20 ulike arkitekttegnede hus som er nøkkelferdig og prisgunstige – faktisk leveres de til fastpris. Vi vet at folk leser nyheter og hører historier om byggeprosjekter som både går langt over tid og budsjett. Dette ønsker Hedalm Anebyhus å gjøre noe med. Vi vil ganske enkelt gi kundene våre forutsigbarhet rundt hva huset vil koste når det står ferdig og hvor lang tid det vil ta å bygge det.
Alle våre hus er tegnet av erfarne arkitekter med innsikt i smakfulle detaljer og praktisk familieliv – som selvsagt også gjenspeiles i hvordan planløsningene er lagt opp. Hos oss er fleksibilitet en selvfølge, derfor bistår våre arkitekter og ingeniører gjerne med å skape det huset som passer deg og din økonomi.